Havuzlarda Klorla Dezenfeksiyon İşlemi

Havuzlarda Klorla Dezenfeksiyon İşlemi

Klor yalnızca bakteri öldürücü bir etkiye sahip değildir. Yanma olayına eşdeğer bir işlem olan oksidasyon yoluyla havuza girenlerin ister istemez havuz suyuna kattıkları filtre edilemeyen ve bakterilerle mantarlar için ideal bir besin ortamı oluşturan kirleri de yakarak yok eder.

Havuz suyunda klor ölçümü yaparken öncelikle Serbest Klor, Bağlı Klor ve Toplam Klor ifadelerinin ne anlama geldiğini öğrenmemiz gerekir.
 
Serbest Klor: 
Havuz suyunda serbest halde dolaşan ve havuz suyunu kirletebilecek inorganik ve organik maddeleri okside etmek için bekleyen klora, serbest klor denir.
Havuz suyunda 1-2 ppm aralığında serbest klor bulunması gerekir.
Serbest klor DPD1 hapı ile ölçülür. Test kiti içinde klor ölçüm gözüne atılarak eritilen DPD1 hapı klor ölçüm gözünde, havuzdaki klor miktarına bağlı olarak, açık-koyu pembe arasında bir renk oluşmasına sebep olur.
 
Bağlı Klor:
Havuz suyu içinde organik kirleticilerle reaksiyona girmiş ama parçalayamayıp kloramin formuna dönüşmüş olan klora denir.
Havuz suyunda kabul edilebilir maksimum bağlı klor miktarı 0.4 ppm dir. Bunun üzerindeki bir oranda mutlaka klor şoklaması yapılması gerekir.
Bağlı klor miktarı = Toplam Klor - Serbest klor
Başka bir ifade ile;
Bağlı klor miktarı= DPD3 - DPD1
 
Toplam Klor: 
Havuz suyunda serbest veya bağlı halde bulunan klorların toplamına toplam klor denir.
Toplam klor miktarı ölçümü, DPD1 ile yapılan Serbest Klor ölçümünden sonra klor ölçüm gözündeki aynı suyun içine DPD3 hapı atılarak yapılır.
 

WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı